BATAVIASE NOUVELLES, De eerste krant in Indonesië

BATAVIASE NOUVELLES, De eerste krant in Indonesië

BREAKING NEWS, EKONOMI, HUKUM, INDONESIA - NEDERLAND, INSPIRATIF, KULINER, MAHAKARYA, PEMERINTAH, POLITIK, SOSIAL BUDAYA, STORY, TOP NEWS, TRAVEL, WORLD NEWS 0 Comment

BATAVIASE NOUVELLES.com. Jakarta, donderdag 24/11/2022. Bataviase Nouvelles was de eerste krant die rond 1745 in Indonesië verscheen tijdens het VOC-tijdperk.

Bataviase Nouvelles was in het begin een krant die alleen divers nieuws bevatte over VOC-koopvaardijschepen, overplaatsingen van ambtenaren, huwelijksnieuws, geboorten en sterfgevallen. Lezers zijn nog steeds beperkt tot Nederlanders zelf.

De titel van de krant is Bataviase Nouvelles. Bataviase Nouvelles is een krant die eenmaal per week verschijnt met 4 pagina’s waarin al het nieuws met de hand geschreven staat.

Bataviase Nouvelles groeide snel en groeide uit tot een krant met kritiek op de slavernij in Batavia en het gedrag van de toenmalige VOC-heersers.

Precies op 20 juni 1746 werd deze eerste krant ook als eerste door de Nederlands-Indische regering verboden of afgewezen, zoals verteld in het boek “Toko Merah: Witnesses of the Glory of the Old Batavia on the Edge of the Ciliwung Estuary” door Thomas B. Ataladjar.

Bataviase Nouvelles werd pas 30 jaar later voortgezet door Verdu nieuws in de vorm van een weekblad met alleen advertenties.

Kijkend naar het verleden en waarderend Bataviase Nouvelles’ zorg voor het sociale, culturele en economische leven, en de overheid, is het geïnspireerd door de historische reis van Bataviase Nouvelles in het verleden, in de moderne tijd werd Bataviase Nouvelles herrezen met dezelfde geest maar in een andere verpakkingsvorm aanpassen aan het tijdperk maar nog steeds aandacht besteden aan en prioriteit geven aan sociale, culturele, bestuurlijke, economische aspecten werd een geconcentreerd aspect voor Bataviase Nouvelles.
(bataviasenouvelles.com)

Leave a comment

Search

Back to Top